img_9774-2

Da Fausto Coppi for mange år siden blev spurgt til hemmeligheden bag hans sejre og succeser, stod hele det fremmødte pressekorps på nakken af hinanden for endelig at få de vise ord fra Mesteren. ”Ride your bike”, hvorefter Coppi holdt en kort pause, for at afsløre de næste to hemmeligheder: ”Ride your bike. Ride your bike”.

Coppi havde selvfølgelig ret. Hvis du vil være god til at cykle, skal du træne. Og hvis du vil vinde skal du også træne meget. Men overraskende nok, er træningen ikke nødvendigvis det vigtigste, når det kommer til ultracykling.

De fleste med erfaring fra ultracykling er enige i, at disciplinen stiller størst krav til psyken. Typisk siger man, at de lange ultraløb kræver 10 % fitness og 90 % psyke. Foruden en stor passion for at træne, er der altså en række personegenskaber, som kendetegner den gode ultracykelrytter.

HAR DU, HVAD DET KRÆVER

En stærk fysik:  At sige, at ultracykling ikke handler om fitness, er selvfølgelig en underdrivelse. Men man behøver ikke kunne vinde hvert cykelløb, man stiller op i for at klare sig godt i et ultracykelløb. Det vigtigste er, at du kan arbejde vedvarende i lang tid. Derudover kræver det en stærk lænd og overkrop, særligt skuldre og nakke er belastede.

Passion: Vi er alle forskellige og træningsmængden varierer derfor fra person til person. Ens for alle er dog, at det kræver regelmæssig træning (For tips om træning, følg med på siden her). Det vil sige, at man til tider skal være villig til at træne i al slags vejr, eller alternativt kan sørge for at henlægge sin træning til en hjemmetræner eller spinningcykel om nødvendigt.

Vedholdenhed og viljestyrke:  Mange forbinder ultracykling med anstrengelserne under løbene. Men ultracykling er i forberedelserne og selve løbet nærmere at sammenligne med ekspeditioner. Fordi forberedelsestiden ofte er relativ lang, kræver det foruden passion, vedholdenhed og på de dårlige dage også viljestyrke. For ja, der vil være dage, hvor man tvivler på sit foretagende.

Eventyrlysten: En vigtig side til ultracykling er, at mange løb foregår steder, man ikke normalt færdes. Er du eventyrlysten og gerne vil opleve nye steder, er du derfor rigtig godt stillet. Det betyder, at du har en vigtig drivkraft, når udfordringerne melder sig på banen.

Nysgerrig og positiv: Det sker, at eventyrlysten fortager sig efterhånden som træthed og smerte gør sit indtog. I de tilfælde er nysgerrigheden og den positive tilgang vigtig. Det gør sig gældende for mange, at de er nysgerrige på, om de kan håndtere de udfordringer, de møder undervejs, og om de i sidste ende kan overkomme udfordringen. For det er naturligvis ikke kun de fysiske udfordringer, man møder undervejs. Forhindringerne og udfordringerne i et ultracykelløb er nærmest endeløse. Det kræver et køligt og strategisk overblik. Anskuer man udfordringer negativt, har man haft de forkerte forventninger, og det bliver sværere at gennemføre.

Omhyggelig: De fleste af udfordringerne kan man måske undgå ved at være grundigt forberedt. Mange undervurderer eller ser bort fra vigtigheden af omhyggelig forberedelse, og det er ikke ualmindeligt, at løbsplanlægningen er lige så omfattende som træningen. Eksempelvis er indhentning af viden omkring ruten, kost, materiel, indsamling af eventuelle sponsormidler og udstyr, booking af hoteller, biler og så videre for mange overraskende tidskrævende. Men det er også i den fase, at man kan sikre sig en bedre oplevelse og resultat i løbet.

Teammentalitet: Ultracykling er en holdsport! En nok så god rytter er ikke bedre end sit hold. Og lige så vel som rytteren bliver presset pga. anstrengelse, energi- og søvnunderskud osv., så gør crewet det også. Det kan derfor nogle gange være nødvendigt, at også rytteren er opmærksom på bevare det gode samarbejde.

Et godt bagland: Det er svært at gennemføre et træningsforløb frem mod et ultracykelløb uden et godt bagland. Træning og restitution tager tid, men det er ikke nødvendigvis dét, der kræver mest fra baglandet. Bliver man først inficeret af ultraløbsbacillen, har man en tendens til blive opslugt. Og det kræver en vis forståelse fra familien, når der ved aftensmaden skal snakkes om gearing, dæktryk, søvn- og koststrategi og meget, meget mere.

God træning

ULTRACYKLNG. HAR DU HVAD DET KRÆVER?

2 thoughts on “ULTRACYKLNG. HAR DU HVAD DET KRÆVER?

 • 9. oktober 2016 at 18:02
  Permalink

  Hej Peter
  Jeg forventer at tage de 1600 km, men kan se at sponsorat bliver nødvendigt
  Har du et bud på hvormeget der skal samles ind? – jeg tænker selv et sted imellem 15.-20.000dkk. (For RAD) Findes der en standard for sponsorkontrakt så rytter og Crew er sikret ved eventuel skade der gør at rytter ikke kan stille op til det sponserede arrangement
  Sidste spm. Hvilke forsikringer er det der er omtalt regelsættet?

  Reply
  • 12. oktober 2016 at 9:46
   Permalink

   Hej Morten,

   Tak for din mail. Det er et godt spørgsmål, du stiller. Den samlede udgift for at deltage i løbet kan variere rigtig meget afhængig af den mængde udstyr, du har til rådighed eller kan låne, og hvad du kan “nøjes” med. Har du en cykel og kan skaffe en bil, er du meget langt. Forudsat, at du har cykel, cykeltøj og -udstyr (såsom lygter) og en bil, er der derudover udgifter til f.eks. benzin/diesel, forplejning undervejs, evt. overnatning før og efter løbet samt pastaparty og Grill Wrap Up, hvis du er til det. Men jeg mener ikke, det beløber sig til 15-20.000 kr. Jeg vil umiddelbart afholde mig fra at give et endeligt beløb, da det som nævnt varierer utrolig meget. Prøv at lave et overslag ift. nogle af de poster, som du har, og dem du skal ud og bruge penge på.

   Dit andet spørgsmål er jeg ikke sikker på, at jeg helt forstår.

   Dit tredje spørgsmål ift. forsikringer et blot, at du skal være sikker på, at din forsikring dækker ved deltagelse i cykelløb, om du har en cykelforsikring ved uheld, samt andre forsikringer du finder relevant. Humlen er, at løbet ikke forsikrer deltagerne mod hverken person eller materielle skader.

   Hvis ikke det besvarer dine spørgsmål, er du meget velkommen til at skrive igen.

   Mvh,
   Peter
   RAD

   Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *